Friska, vakna hundar har kalla nosar. Vi har upptäckt att noshudens låga temperatur gör att den är extra känslig för uppvärmning. Den kalla nospegeln av en hund är så otroligt känslig att den kan känna av en varm kropps värmestrålning (infrarödstrålning) över tiotals meter. De känsliga strukturerna i nosens speciella hud och hur huden kyls ner börjar vi också förstå. Våra fyrbenta kollegor får smaskigt hundgodis för sina ”mödor” och är alltid ivriga att jobba. Med en värmekamera synliggörs hunden Kevins kalla nos och att den är varm när han sover.

Ronald Kröger kommer från Tyskland och har tre vuxna barn. Jobbar vid Lunds universitet sedan jan 2000. Har sysslat med ögat och syn i 35 år. Skaffade sin första egna hund i dec 2008. När Kevin nuddade med sin kalla nos på min varma hand sommaren 2012 fick jag idén att nosen skulle kunna vara känslig för värmestrålning. Kollegorna idiotförklarade mig (”Hundar ar luktdjur. PUNKT”), men inte universitetets veterinär. Han tyckte att idén var strålande och hjälpte mig igång. En meriterad professor har anslutit sig och studenter från hela världen söker sig till oss pga. hundarnas stora dragningskraft. De brukar upptäcka efter ett tag att hundar förvisso har en stor mysfaktor, men att seriös forskning kräver insats, oavsett vad man sysslar med.

Om Kevin: Världens bästa hund, såklart! Också en av de lataste och fullständigt oduglig som vakthund. Han imponerar bara med sin storlek. Kevin har varit väldigt sjuk (anaplasma), men verkar repa sig allt bättre.

När: Tisdagen den 10 december
Tid: 18.30
Plats: Kvarnbygården
Pris: 50 kr och då ingår fika. Betalas med fördel genom swish på plats eller kontanter (jämna pengar).

Anmälan till mvf@telia.com senast den 6 december. Begränsat antal platser.